Top


eu
home-sub

Home sub

1,5 éves inkubációs programunk (Social Enterprise Establishment and Development Support, SEEDS) azoknak a társadalmi vállalkozásoknak a fejlődését szolgálja, amelyek működésükkel elsősorban az esélyegyenlőtlenséget csökkentik, és a rászorulók életminőségének javítását segítik elő A programba 2017 márciusában 203 jelentkezőből 68 szervezet került be.

A program főbb elemei: képzések, többlépcsős fejlesztés, szakmai segítség, mentorálás (90 önkéntes mentor), a legígéretesebb vállalkozások számára pályázati úton elnyerhető vissza nem térítendő támogatás 30 millió Ft keretösszeggelbefektetői kapcsolatok építése, felkészítés banki hitelből történő vagy egyéb finanszírozásra.

A program teljes egésze a bekerült 68 szervezet számára ingyenes, a programot az ERSTE Stiftung és az EU finanszírozza.

celcsoport

Célcsoport

KIK KERÜLTEK BE?

Pályázati úton 203 jelentkezőből 68 pályázót választottunk ki. Közös jellemzőik:

  • valamely társadalmi cél iránti elkötelezettségüket kiválasztott célcsoportjuk és / vagy termékeik, szolgáltatásaik köre egyértelműen igazolja;
  • fenntarthatóságuk, életképességük üzleti szempontból is alátámasztható (vagy megvan az esély ennek megteremtésére);
  • programunk segítségével gazdasági tevékenységüket fejleszteni, és ezáltal társadalmi hatásukat növelni szeretnék;
  • kezdő (startup) vagy működő vállalkozások.

Más szempontokból sokfélék:

  • Jogi státusz szerint: 51 civil szervezet, 6 nonprofit gazdasági társaság, 6 gazdasági társaság és 5 magánszemély került be.
  • Életciklus alapján: 29 még csak ötlettel rendelkezett, 16-an nemrég kezdték el a működésüket, 23-an pedig évek óta vállalkoztak.
  • Földrajzi terület szerint: leginkább Közép-Magyarország (41) és Észak-Kelet Magyarország (12).
  • Leggyakoribb felvállalt társadalmi témák: fogyatékkal élő emberek (22), mélyszegénység (11), fizikai és mentális egészség (9).
elonyok

ELŐNYÖK

MIBŐL ÁLL A PROGRAM?

HOZZÁFÉRÉS GYAKORLATORIENTÁLT TRÉNINGEKHEZ

A programba bekerülő szervezetek szükségleteire szabott, 1-1 napos, gyakorlatorientált képzések a vállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó legfontosabb témákban (pl. üzleti modell, üzleti tervezés, termék- és szolgáltatásfejlesztés, pénzügyi tervezés, akcióterv készítés, hatásmérés, kommunikáció, befektető-keresés, prezentálás befektetők előtt). Összesen 9 képzési alkalom.

 

HOZZÁFÉRÉS JELENTŐS NAGYSÁGÚ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁSHOZ

A legígéretesebb 10 vállalkozás pályázati úton, nemzetközi zsűri döntése alapján 2017 decemberében vissza nem térítendő forráshoz jutott összesen 30 M Ft értékben, melyet az ERSTE Alapítvány biztosított.

 

TOVÁBBI FORRÁSSZERZÉSI LEHETŐSÉGEK

A 1,5 éves program végén a legjobb vállalkozásoknak lehetőségük van magyar és külföldi társadalmi befektetők előtt bemutatkozni és befektetői prezentációt („pitch”) tartani. A program végeztével a legjobb társadalmi vállalkozások készen állhatnak arra is, hogy további növekedésüket kereskedelmi banki hitelből finanszírozzák, vagy egyéb, ún. „hibrid” forrásokat találjanak.


HOZZÁFÉRÉS TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ SZAKEMBEREK SEGÍTSÉGÉHEZ

A képzéseket az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT civil szervezetekre és társadalmi vállalkozások fejlesztésére szakosodott kollégái tartják, emellett segítik a programban résztvevőket egyedi üzleti igényeik megvalósításában is.

    

Nagyságrendileg 90 önkéntes mentor kíséri a programban résztvevő szervezeteket: elsődlegesen az ERSTE Bank Hungary és az IFUA Horváth & Partners menedzsment tanácsadó cég munkatársai nyújtják a támogatást.

      

HOZZÁFÉRÉS HASONLÓ SZERVEZETEK TAPASZTALATAIHOZ, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

A program során lehetőség nyílik más társadalmi vállalkozók tapasztalataival és dilemmáival is megismerkedni, azokból tanulni, velük közösen gondolkodni. Emellett a program kiemelt célja a résztvevők közötti együttműködések elősegítése, támogatása.

jelentkezes

JELENTKEZÉS

NÉZD MEG A KÉPEINKET!A különböző eseményekről készült képeinket a Facebookon tekintheted meg.

kotelezettsegek

KÖTELEZETTSÉGEK

EREDMÉNYEK

Végső céljaink: árbevétel és foglalkoztatás növelése, pénzügyi egyensúly, nyereségesség erősítése. Ezeket a program végén, illetve 1 évvel később mérjük, hatásmérő kérdőív segítségével.

Rövid távú eredmények: Összesen 48 résztvevő készítette el üzleti tervét a program keretében. Ebből 16 szervezet a már meglevő üzleti tervét fejlesztette tovább, míg 32 szervezet új, részletes üzleti tervet alakított ki.

szervezok

SZERVEZŐK

MELY SZERVEZETEK ÁLLNAK A PROGRAM MÖGÖTT?

A PROGRAM AZ ERSTE GROUP SOCIAL BANKING DEVELOPMENT TERÜLETE, AZ ERSTE STIFTUNG ÉS AZ ERSTE BANK HUNGARY KÖZÖS KEZDEMÉNYEZÉSEKÉNT VALÓSUL MEG.

                                         

Erste Group Social Banking Development: azon dolgozik, hogy hozzájuthassanak a pénzügyi szolgáltatások teljes köréhez azok a szegmensek is, amelyek nincsenek a kereskedelmi bankok célkeresztjében – ebbe a körbe tartoznak a társadalmi vállalkozások is. (További információ: itt)

ERSTE Alapítvány (ERSTE Stiftung): célja a Közép-Kelet Európai Régió fejlődésének elősegítése. Projektjeiket három fő programban valósítják meg: „Social Development”, „Culture” és „Europe”, melyek a közvetlen fejlesztési projektek mellett összekötik egymással a különböző országokban dolgozó érintetteket, segítve a jó ötletek és társadalmi modellek elterjedését. (További információ: www.erstestiftung.org)

Erste Bank Hungary: 1997 óta tagja az osztrák Erste Group-nak, amely az első osztrák takarékpénztárként 1819-ben jött létre. A bank hálózata 124 fiókból áll és 400 ATM-et üzemeltet, leányvállalataival együtt lefedi a pénzügyi szolgáltatások és ügyféligények teljes spektrumát. Az Erste Bank Hungary a magyarországi kereskedelmi bankok között TOP 3 szereplő ügyfélszám, fiókszám és ATM szám alapján. Az Erstét 200 évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, melyek megóvása és terjesztése továbbra is célunk. Jövőképe egyik fontos mondata: „Elkötelezettségünket ügyfeleink és Magyarország iránt banki és befektetési szolgáltatásainkon kívül társadalmi szerepvállalásunkkal is bizonyítjuk.”

(További információ:  www.erstebank.hu)

A PROGRAM SIKERESSÉGÉT TAPASZTALT IMPLEMENTÁCIÓS PARTNEREK ÉS TANÁCSADÓ TESTÜLET BIZTOSÍTJA.

IFUA Nonprofit Partner és SIMPACT

Az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT munkatársaikkal és szakértő önkénteseikkel a nonprofit szervezetek és társadalmi vállalkozások hatásának növelését segítik. Nemzetközi üzleti és nonprofit módszertanokra építve szervezetfejlesztéssel, képzésekkel és szakmai önkéntes programok szervezésével “segítik a segítőket”, így járulva hozzá a társadalmi problémák megoldásához.

Az IFUA Nonprofit Partner - a program koordinátora - 2009 óta közel 50 projektet valósított meg 5 országban, többek között stratégiaalkotás, projektmenedzsment, folyamatok fejlesztése, üzleti modellezés és társadalmi vállalkozások fejlesztése, forrásszerzés és hatásmérés témákban.

A SIMPACT Nonprofit Kft. hazánkban a Badur Foundation, nemzetközileg az ERSTE Alapítvány implementációs partnere társadalmi vállalkozások fejlesztésében. 5 fős szakértői csapata közgazdasági, szervezetfejlesztési, szociológusi, szociálpolitikai, statisztikusi és társadalmi vállalkozás vezetési tapasztalatokkal is rendelkezik.

További információ: www.nonprofitpartner.hu és www.simpact.hu

                  

Tanácsadó Testület

A programot segítő Tanácsadó Testület tagjai a társadalmi vállalkozási szektor fő érintettjei közül kerülnek ki:

A jelen programhoz az Európai Unió foglalkoztatás és társadalmi innováció programja (2014–2020) nyújtott pénzügyi támogatást. További információkért lásd az alábbi weboldalt: http://ec.europa.eu/social/easi.

Az e honlapon szereplő információk nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság álláspontját.

eu

informacio

HOL TALÁLOK TÖBB INFORMÁCIÓT?

A program aktuális és korábbi történéseiről itt tájékozódhatsz: https://www.facebook.com/ProgramSEEDS/

A program központi emailcíme (a program ideje alatt): seeds@nonprofitpartner.hu.

Az implementációs partnerekről bővebben:
IFUA Nonprofit Partner: www.nonprofitpartner.hu, www.facebook.com/nonprofitpartner/
SIMPACT: www.simpact.hu, www.facebook.com/simpacteurope

A jelentkezéshez kapcsolódó korábbi gyakori kérdéseket és a rá adott válaszokat itt tekintheted meg. (További jelentkezéseket már nem fogadunk.)
A korábbi információs napok részleteit ide tettük fel.